Насоки за отговорно и сигурно онлайн поведение на администрациите и гражданите по време на извънредното положение – 20.03.2020

Държавна агенция „Електронно управление“ споделя насоки за отговорно и сигурно онлайн поведение на администрациите и гражданите по време на извънредното положение, въведено във връзка с пандемията от COVID-19. Мерките за превенция от кибер заплахи стават все по-неотложни, поради масовата практика за дистанционна работа, зачестилите фишинг атаки и по-уязвимата интернет среда извън професионалната обстановка.

“По аналогия на усилията за ограничаване на вирусите в реална среда, трябва да спазваме прилежна кибер хигиена, ако искаме да избегнем заразяване на устройствата си”, каза ръководителят на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност, г-н Васил Грънчаров.

Препоръките са общовалидни в световен мащаб, затова ДАЕУ се присъединява към призива на Европейската полицейска служба (Европол) за обществена осведоменост и превенция на гражданите в условия на домашна изолация и карантина. 

Информационния материал можете да свалите от тук.

Повече практически насоки и полезна информация във връзка с киберсигурността и киберхигиената може да намерите на следните портали:

https://www.govcert.bg/BG/NAW/Pages/%D0%9A%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B8-%D0%B8-Coronavirus-(COVID-19;-%D0%9Ao%D0%B2%D0%B8%D0%B4-19).aspx
https://cyberneat.e-gov.bg/