Растяща заплаха от Ransomware- 10.04.2018

Изследователи на сигурността наблюдават увеличение на атаките с ransomware в целия свят. Ransomware е вид злонамерен софтуер, предназначен да откаже достъп до компютърна система или данни, докато не бъде платен откуп. Ransomware обикновено се разпространява чрез фишинг имейли или когато несъзнателно бъде посетен заразен уебсайт.

Ransomware може да бъде опустошителен за даден човек или организация. Всеки, който има важни данни, съхранявани на компютър или в мрежата, е изложен на риск, включително правителствени или правоприлагащи органи и системи за здравеопазване или други структури от критична инфраструктура. Най-добрите практики и насоки за защита от ransomware, разглеждани на различни събития, посветени на борбата с него, остават същите:

• създавайте резервни копия на системата си;

• бъдете внимателни при отварянето на имейли и прикачени файлове от неизвестни или непотвърдени източници. Никога не кликайте върху линк или отваряйте прикачен файл, получени в непоискани емейли;

• поддържайте системите в актуално състояние с най-новите пачове и ъпдейти.

CERT България препоръчва на потребителите и администраторите да се запознаят със следните съвети за допълнителна информация:

https://www.us-cert.gov/Ransomware

https://www.us-cert.gov/sites/default/files/publications/Ransomware_Executive_One-Pager_and_Technical_Document-FINAL.pdf